top of page

מורשת הקרב של צה"ל

גיבורי ישראל: החיילים הכי אמיצים בצה"ל

במשך כל שנות קיומה של מדינת ישראל למודת הקרבות ,היו חיילים 

רבים שנתנו את כל מה שיש להם לפעמים גם את חייהם כדי 

שהמשימה אותה קיבלו ממפקדיהם תתבצע, כדי שהיעד יושג.

אותם חיילים אמיצים הסתערו מול אש האויב , קפצו על רימונים , הסתערו 

קדימה כנגד כול הסיכויים והפגינו אומץ לב אשר מעטים יכולים להתגאות בו. 

במדור זה של העיתון אנו נביא דוגמאות של גיבורים שסיכנו את 

חייהם בקרבות למען מדינת ישראל ואף חלקם נפלו בהם. הסיפורים 

שלהם ממחישים נחישות,הקרבה ואומץ לב מהם.

סיפורו של גיבור ישראל הטייס-סרן בנימין כהנא ז"ל


בנימין כהנא נולד ביפו בשנת 1911,היה הבן הצעיר במשפחה ולו אחות ושלושה אחים.מילדותו ספג ממשפחתו את אהבת המולדת וסייר רבות בארץ ישראל.הוא הצטרף לאגודת ביתר בשנת 1927 ועסק בספורט תחרותי,וגם עסק ברכיבה תחרותית על אופנועים.


עם הקמת אירגון האצ"ל,הצטרף לשורותיו,לקח חלק בקורסים שונים והשתתף בהגנה על ישובים ובפעולות תגמול שערך האירגון.


כהנא הצטרף למועדון התעופה הארץ ישראלי והיה מראשוני פעיליו.הוא למד דאיה ואף עסק בהדרכת דאייה במחנות הדאייה של המועדון  שנערכו בחוף בת ים ובכפר ילדים שליד גבעת המורה.כהנא נשלח ללמוד טיסה בקורס הטייס הראשון של האצ"ל שנערך במסווה של ביה"ס אזרחי ללימוד טיסה בשדה התעופה לוד.את הקורס סיימו שישה בוגרים.


כהנא היה היחיד מבין בוגרי הקורס שהקפיד לחדש את רשיון הטייס המנדטורי שלו.הוא נשלח לפולין מטעם בית"ר באוגוסט 39' להביא ארצה מטוס שנרכש שם,אך מלחמת העולם השניה שפרצה אז מנעה את הבאת המטוס.כהנא ביקש להתנדב לחיל האויר המלכותי הבריטי,כמו רבים מצעירי הישוב אך נדחה.

 

כהנא גוייס לצה"ל בתאריך 5.4.48 הוא

צורף לטייסת א' בשדה דב.במחצית השניה

של השנה צורף לגף 35 בעקרון והטיס

מטוסי נורסמן בטיסות אספקה,בין היתר

לסדום. ביוני 1950 סיים קורס מדריכי

טיסה ושירת כמדריך בביה"ס לטיסה

בסירקין.הוא שימש גם כמפקד קורס

דאייה של גדנ"ע אויר בכפר ילדים.


במרץ 1956 עבר כהנא עם אשתו ושלושת ילדיו להתגורר באילת,שירת בגף אילת של הטייסת הקלה והתמנה לטייס הקישור של מפקדת מרחב אילת.

               

טיסתו האחרונה


ב-29 באוקטובר טס מעל טור הצנחנים המתקדם לעומק סיני בגזרת כונתילה, ודיווח על ריכוזי כוחות מצריים ועל תגבורות המתקדמות לכיוון מיצר המיתלה.הוא חזר לשדה אילת סמוך לחצות.


בבוקר שלמחרת, המריא  בפייפר 22 כשבמושב האחורי סייר האויר רב"ט דוד כהן,וטס לאורך הציר.הוא זיהה את פלוגת הסיור המרחבית,טס מעליה, ושימש כממסר קשר.


בערך בשעה 10 בוקר,ובהיותו כ-5 ק"מ דרומית לכונתילה, חלפו מעליו שני מטוסי מיג 15 מצריים.הם צללו על פלוגת הסיור במטרה לצלוף עליה.כהנא הפנה את הפייפר אל נתיב היעף של המיגים וטייסי המיג נבהלו ושברו הצידה,ולאחר מכן הסתדרו בשורה עורפית כדי לתקוף את המטוס.אנשי הפלוגה התחפרו ונערכו להגנה.


כהנא נצמד לקרקע ותמרן חדות בתוך הואדיות כשהוא מרחיק את המטוסים המצריים מהפלוגה.הטייסים המצריים האטו את מטוסיהם ככל האפשר כשהם עוקבים אחרי הפייפר הקטן ויורים בו צרורות מתותחיהם.לאחר כ-7 דקות עזב אחד המיגים את המרדף,כפי הנראה מחוסר דלק,והשני המשיך לטוס בעקבות הפייפר ולאחר -7 דקות נוספות דקות נפגע הפייפר  מהפגזים,נפל ועלה באש.כהנא וכהן נהרגו.בכל מהלך התקיפה,ועקב פעולתו הנועזת של כהנא, לא הצליחו טייסי המיגים לירות ואפילו יריה אחת על חיילי הכוח.


בנימין כהנא נקבר באילת.וזכה לציון לשבח לאחר מותו,שהומר לאחר שנים ל"עיטור העוז".

גיבורי ישראל. 

בתעודת "עיטור העוז" נכתב כדלקמן:

ב"מבצע קדש" בעת הקרבות בסיני, שימש סרן בנימין כהנא טייס קישור ומתפקידו היה לשמור על הקשר עם יחידת סיור, אשר בצעה חסימה בעומק של 12 ק"מ, לפני כוח, אשר יצא לכיבוש משטרת כונתילה. בעת ביצוע משימתו הבחין ב-2 מטוסי "מיג 15" של האויב, עורר בכוונה תחילה את תשומת לבם ונכנס אתם לקרב התחמקות שארך 15 דקות. תוך מהלך הקרב נאלץ מטוס אחד של האויב לחזור והשני פגע בפייפר של סרן בנימין כהנא והפילו. במעשה גבורה זה הסיט את מטוסי האויב ממטרתם ומנע בעדם לבצע את משימתם העיקרית."

bottom of page